Tøjvask

Din guide til tøjvask

Tøjvask er et af de ting, vi alle skal igennem, om vi vil det eller ej. Det er også en af de simple not-so-simple ting, da man nemt kan ødelægge sit tøj, hvis man gør det forkert. Så her kommer din guide til, hvordan du vasker tøj!

Det vigtigste

Farvet tøj og hvidt tøj vaskes for sig

Uld og silke vaskes ved 30°C– alt andet kan mere eller mindre tåle 40°C. Det du vasker ved 30°C, skal helst også tørres ved kold luft eller lufttørres.

Vask 60°C for at dræbe bakterier

Skrevet af: Manizha HAGHJU

Hvad må tøjet vaskes på?

En af de vigtige overvejelser ved tøjvask er, hvilken temperatur tøjet må vaskes på, og om det må kommes i tørretumbleren. Dette kan oftest ses på en laundry tag på tøjet. Tagget er din bedste ven, når det kommer til at passe på tøjet. Hvis du vil skimme de forskellige symboler igennem, har jeg fundet en god oversigt her.

Man har selvfølgelig ikke altid tid til at tjekke og huske tags på alt sit tøj, og hvis man køber brugt, er det ikke engang sikkert, at den er til at finde. Som hovedregel kan følgende tøj vaskes ved temperaturerne:

  • Strik og generelt uld – 30 grader eller helt koldt vand. Ellers risikerer du at tøjet skrumper. Det samme kan gælde andet sensitivt stof. Meget tøj kan vaskes med koldt vand.
  • Varmt vand er godt til at fjerne snavs fra tøjet og dræbe bakterier. Det er en god idé, hvis man er syg eller vasker træningstøj.

Husk at bruge kalkfjerner og køre varme cykler til vaskemaskinen, så den ikke bliver muggent. Man kan blive syg af muggen i vaskemaskinen uden at vide det!

Brug minimale mængder skyllemiddel/vaskepulver. Man behøver ikke så meget, og det overskydende sætter sig fast i vaskemaskinen!

Hvad må vaskes sammen?

  • Mørke farver sammen
  • De lyse og mere skrøbelige farver sættes sammen. Her kan helt hvidt tøj opdeles for sig selv.

Pletter

Er tøjet plettet kan man bruge pletfjerner fx fra Vanish eller Neutral, før man smider det i vaskemaskinen. Skal man blege de helt stædige pletter man bruge både almindeligt klorin til hvidt tøj og oxygenbaseret blegemiddel til farveægte tøj.

Vaskepose

Har du tøj, der kan tage skade af vaskemaskinen fx en bh eller tøj med flere lynlåse, bør tøjet vaskes i en vaskepose.

Strygning og dampning

Tøjet kan stryges, så det ikke er for rynkes. Kig på laundry tagget, hvis du skal vide hvor varmt dit strygejern må være. Man kan også dampe sit tøj med en steamer. Dette er også en god måde at fjerne lugte fra tøjet.

Hvad med rengøring af sko? Syntetisk og ægte læder? Velour? Tasker?

Afhængig af dets materiale kan du finde specifik rengøringsmiddel fx en rengøringsskum. Sko, tasker og særligt læderjakker skal gerne imprægneres, når de er rengjorte. Læder skal selvfølgelig plejes med læderfedt og sværte, hvis det er sko. For at finde produkter til henholdsvis sko og tasker, kan man kigge forbi Deichmann og Neye.

Fjerning af lugte

Hvis du som mig kan lide at købe genbrug og samtidigt har parfumeallergi, kan det være, at du gerne vil fjerne diverse lugte og dufte fra tøj. Du kan give det nogle timers eddikebad før du vasker det og/eller bruge OdorKlenz. Er tøjet jordslået eller lugter af sved kan du vaske det med Rodalon SPORTSVASK.

Tøj der er vådt

… kan smides i vaskemaskinen under ”centrifugering”

Håndvask af tøj

Jeg har fundet en god guide til håndvask af tøj. Hvis du er ude og rejse på budget fx på interrail eller backpacker Sydøstasien og ikke, har en vaskemaskine i nærheden, kan det være værd at investere i en vaskepose som fx Scrubba washbag.

Nogle vaskemaskiner har en funktion, der hedder “håndvask”!

Når tøj slet ikke skal vaskes

Almindelige vinterjakker og frakker samt tøj i syntetisk og ægte læder kan ikke vaskes. Læder har vi været over, men hvad gør man med en vatteret vinterjakke eller sin dyre frakke?

Pletter kan fjernes med specifikke rensemidler eller en svamp, vaskemiddel og varmt vand.

Skal du fjerne lugte kan du spray med en eddikeopløsning og dernæst bruge en tøjsteamer, bortset fra på nylon dynejakker og læder. Imprægnér jakkerne før brug, da det kan hjælpe dem med at holde længere!:)